Bewust zijn van je vergankelijkheid. Afscheid nemen van je leven. Sterven gaan. Dood. Dit is mogelijk het zwaarste existentiële thema waar we als mensen mee te maken krijgen: alles wat we doen leidt onherroepelijk tot een onomkeerbaar eind. Onze sterfelijkheid kadert ons bestaan en zij reist dag en nacht met ons mee trouwe gezel, of we ons daar nu bewust van zijn of niet. Is de angst die vaak opspeelt niet om te buigen naar acceptatie en ook kracht? Dat vraagt erom niet weg te buigen en 'het beest' recht aan te kijken...
Niettemin. 'Midden in het leven zijn wij door de dood omvangen', dichtte Maarten Luther, maar wie midden in het leven staat is druk doende met… leven. Voor de meesten onder ons gaat de dood pas een rol spelen als ouderdom, als een ziekte -van onszelf, van anderen- ons daartoe dwingt, of een ernstig ongeval; of als het leven haar waarde verloren heeft, als zingeving niet meer mogelijk is. Wanneer het levenseinde zich nu feitelijk aankondigt, breekt een fase aan van een groeiende bewustwording van de eigen sterfelijkheid. Die fase zal gepaard gaan met een verscheidenheid aan emoties en overwegingen.
Frank Vandendries biedt begeleiding bij het overdenken van de (eigen) sterfelijkheid, ongeacht de levensfase waar iemand zich in bevindt: levenseindezorg is breder dan stervensbegeleiding en zeker niet leeftijdsgebonden. Naast individuele begeleider kan Frank optreden als gespreks- en sparringpartner, als vertrouwenspersoon en mediator bij familiegesprekken. De betekenis van een overlijden voor naasten en de gevolgen daarvan voor het welzijn van hen, mag niet onderschat worden en is dus belangrijk om aandacht aan te schenken.
Sinds 2004 begeleidt Frank onbevangen en onbevooroordeeld mensen die bewust willen nadenken over het zelf te organiseren levenseinde. En daar onder volledige eigen verantwoordelijkheid eventueel voorbereidingen voor willen treffen en tot uitvoering willen overgaan: zelfeuthanasie. Zelfeuthanasie is als alternatief voor euthanasie een humane vorm van zelfdoding in eigen regie waarvan de organisatie arts-onafhankelijk is. Hij werkt samen met andere levenseindebegeleiders bij Stichting LevenseindeCounseling (eerder met Stichting de Einder) en geeft naast gespreksbegeleiding actuele informatie over middelen en methoden.
Frank is uitermate goed op de hoogte van wet- en regelgeving in binnen- en buitenland, van vrijheden en belemmeringen, van de vele maatschappelijke standpunten rondom o.a. euthanasie, hulp bij zelfdoding, het zelfbeschikte levenseinde, palliatieve sedatie en thema's als voltooid leven, psychiatrisch lijden en dementie. Frank ondersteunt ook zorgprofessionals die geconfronteerd worden met door patiënten/cliënten gestelde levenseindevragen. Tevens is hij beschikbaar als spreker voor lezingen, als deelnemer aan of gespreksleider bij debatten en discussies die de keuzemogelijkheden rondom het levenseinde als onderwerp hebben.
foto: Life and death of ten thousand roses - Anya Gallaccio