Bij het eerste contact zal de vraag of het doel van de coaching in globale zin besproken of mogelijk al vastgesteld gaan worden. Dat kan via telefoon of via mail; oriënteren en scherpstellen van vraag of doel kan natuurlijk ook in een persoonlijk gesprek. Dan zal ook bekeken worden of de eindterm (het streefdoel) valt binnen de expertise van de coaching zoals die aangeboden wordt door Frank Vandendries - dit om wederzijdse teleurstellingen te voorkomen.
Het soort vraag of doel zal gaan bepalen of er meerdere gesprekken nodig zijn om een resultaat te behalen, of dat een enkele afspraak al voldoende kan zijn. Een en ander zal ook afhangen van wie het initiatief voor de coaching uitgaat, welk budget beschikbaar is - en of het een 1-op-1-gesprek is of dat er meerdere personen bij betrokken zijn. De coachingsvraag is dus leidend voor de voortgang en die vraag (of het doel) kan zeer divers zijn: is persoonlijke verandering gewenst, wil iemand zijn capaciteiten maximaliseren, dient veerkracht ontwikkeld te worden, moet een ethisch dilemma worden opgelost of een carrièrebeslissing worden genomen, gaat er gespard worden over zingeving, wil iemand onderzoeken wat hem of haar gelukkig maakt?
Al deze vragen kennen hun eigen dynamiek en het komt meer dan eens voor dat doel of vraag gewijzigd wordt tijdens het gesprekstraject: de praktijk wijst uit dat een beginvraag niet zelden aanleiding geeft tot het belichten van een meer fundamentele kwestie. Aan het eind van iedere bijeenkomst zal gereflecteerd worden op hetgeen plaatsvond (de relatie tussen het beoogde doel en het feitelijke resultaat) - en zal vooruit gekeken worden naar het doel van een (eventuele) volgende bijeenkomst.
Bij de begeleiding wordt gebruik gemaakt van diverse methoden, methodieken en denkgereedschappen zoals die ontwikkeld zijn vanuit de filosofische consultatie, het moreel beraad, (existentiële) filosofische stromingen, de (positieve) psychologie/psychotherapie, de narratieve gespreksbegeleiding en de coachingspraktijk.